ЋИРИЛИЦА|LATINICA
slovenska mitologija
slovenska mitologija

O KNJIZI

Ovaj ilustrovani pregled slovenske mitologije otkriće vam:

  • Misteriju slovenskog pisma i mitsku poruku glagoljice
  • Ko su slovenski bogovi i koliko ih je zaista
  • Šta znače običaji kojih se i danas pridržavamo
  • Drevna predanja o magiji i zaštiti od nje
  • Mitska bića i mitska mesta nepoznata mnogima

Slovenska mitologija je idealan spoj modernog pristupa mitološkoj temi i naučne studije, koja kao jedini imperativ sebi postavlja činjeničnu zasnovanost, bogatstvo podataka i sveobuhvatnost i odgovornost naučne istine.

Niz celovitih članaka o slovenskim bogovima, običajima, ritualima i mitskim predstavama, veoma opsežno obuhvata sve ono što predstavlja osnovnu mitološku supstancu slovenskih naroda (slovenski panteon bogova), zatim ono što prethodi uspostavljanju mitološke svesti i poretka (jezik, religija, predanje…) i, najzad, ono što je savremenom čitaocu ali i ozbiljnom istraživaču mnogo važnije: običaji i verovanja koja su se iz mitologije preselila u svakodnevne društvene ili religiozne rituale.

Slovenska mitologija zaslužuje posebnu pažnju jer je u njoj autor Nenad Gajić sagledao, sistematizovao i objedinio dosadašnja saznanja o ovoj temi pristupačnim stilom i razumljivim jezikom.

vinjeta

KOMENTARI

25.01.2017. 09:50
Emilija

Odlična knjiga,sve pohvale! Nadam se da će biti još ovakvih knjiga! Trebamo se više pozabaviti ovom temom. Hvala!

14.11.2016. 01:30
Vladimir

Želim da kupim knjigu, deluje mi jako zanimljivo !!!

22.10.2016. 10:11
Zoran

Knjiga je fenomenalna, preporucijem svima da je procitaju.

25.04.2015. 21:53
Nebojsa

"Stara srbska vera je henoteizam, jednoboštvo koje se temelji na znanjima iz neshvatljivo dalekog perioda ljudske civilizacije, u kome je svet predstavljen kao hologramska manifestacija svetlosti. Suština ovog Jednoboštva identična je arijskoj i vedskoj veri. Jedno ili Apsolut(Neispoljeni Apsolut je kao i lat. solo semantički od arijskog ekala, sam, usamljen, jedan, a reč Bog je duhovni pojam, koji definiše ispoljenost i „veliki“ prostor, semantički istorodan arijskom b’oga, zakon, pravilo, mesečev dan (28 konaka mesečevih ili jedna rotacija sunca) u biološkom ritmu Zemlje.) koji je iznad svake suprotnosti i sadrži u svom potencijalu ideju beskrajno „velikog prostora“ u kome je apsolutno sve „potopljeno“. „Iz Jednog rađa vaseljena“, RV 1, 155, od koga proističe sve što postoji. " Slobodan M. Filipović

25.04.2015. 21:49
Nebojsa

Samo ono slovenska zamenite sa srpska, i to je to. Jos je Nestor Kijevski u XII veku lepo rekao da je Podunavlje kolevka Slovena...

14.04.2015. 22:39
Dragoljub Šović

Sve pohvale, kniga je odlicna, poucna i obogacuje srpsku literaturu budjenjem svesti o zaboravljenim, drevnim korenima naseg slovenskog naroda. - Bilo bi pozeljno ukoliko je moguce ubaciti ovu knjigu u nastavni program u visim razredima osnovnih skola u Srbiji.

29.10.2014. 14:48
marija djeric

ekstara vam je knjiga odlicna

20.10.2014. 14:45
Bajgo Tibor

Sve pohvale na izuzetnoj knjizi, kada sam je kupio jedva sam cekao da dodjem kuci kako bih otkrio njene tajne.

26.08.2014. 22:49
ja

super knjiga

26.04.2014. 17:52
Isidora Srećković

Knjiga je odlična,s obzirom koliko je već dugo pisana svaka čast.SVE POHVALE:-):-)