ЋИРИЛИЦА|LATINICA
slovenska mitologija
slovenska mitologija

О КЊИЗИ

Овај илустровани преглед словенске митологије откриће вам:

  • Мистерију словенског писма и митску поруку глагољице
  • Ко су словенски богови и колико их је заиста
  • Шта значе обичаји којих се и данас придржавамо
  • Древна предања о магији и заштити од ње
  • Митска бића и митска места непозната многима

Словенска митологија је идеалан спој модерног приступа митолошкој теми и научне студије, која као једини императив себи поставља чињеничну заснованост, богатство података и свеобухватност и одговорност научне истине.

Низ целовитих чланака о словенским боговима, обичајима, ритуалима и митским представама, веома опсежно обухвата све оно што представља основну митолошку супстанцу словенских народа (словенски пантеон богова), затим оно што претходи успостављању митолошке свести и поретка (језик, религија, предање…) и, најзад, оно што је савременом читаоцу али и озбиљном истраживачу много важније: обичаји и веровања која су се из митологије преселила у свакодневне друштвене или религиозне ритуале.

Словенска митологија заслужује посебну пажњу јер је у њој аутор Ненад Гајић сагледао, систематизовао и објединио досадашња сазнања о овој теми приступачним стилом и разумљивим језиком.

vinjeta

КОМЕНТАРИ

22.06.2011. 20:35
Igor Kanic

Slava Perunu...

22.06.2011. 19:08
Jelena

Odličan sajt. Izuzetna grafička obrada. Dobar način obrade mitoloških pojmova. Bilo je i vreme da se neko, osim Ćorovića, pozabavi ozbiljno mitološkim sistemom Slovena

22.06.2011. 17:15
Александра Марјановић

Радујем се овој књизи! Чудно је да словени заузимају више од трећине Европе, а да се о њима готово ништа не зна. Такође је њихово досељавање на Балкан пуно противречности! На крају крајева, нико са сигурношћу не може тврдити да су историјски подаци тачни. Ја верујем да никаквог досељавања није ни било,јер најстарије писмо на свету старо око 8000 година пронађено је у Србији код Винче . Сада је названо винчанско писмо, а користили су га словени од памтивека.Оно има 95% сличности са данашњом ћирилицом.

22.06.2011. 16:53
Aleksandar Mačak

Naslovna strana izgleda ODLIČNO, nadam se da je takva i iznutra, definitvno ću je imati :) Sve pohvale autoru što je odradio ovako nešto.......

22.06.2011. 16:10
слађана

И време је било. Знамо све о римским божанствима, о грчким божанствима, чак и нека нордијска знамо, а не знамо наша - нити их у школи учимо као што смо учили римске и грчке богове.

22.06.2011. 15:34
Katarina Kostić Stojičić

O, kako se radujem ovoj knjizi! Sve pohvale za web prezentaciju.

22.06.2011. 14:58
vojislav markovic

Najzad jedan sajt iz Srbije kojim se mozemo podiciti. Kako po grafickoj obradi tako i po nacinu na koji je dizjniran. O sadrzaju necu ni da govorim. U pravi cas knjiga koja Nas podseca da smo drugaciji, da je nase nesvesno iz drugog civilizacijskog kruga, da smo u prednosti i da imamo mnogo toga da ponudimo mladim narastajima da uz savremena elektronska dosiugnuca pronesu slavu slovenstva sirom globalnog univerzuma nivelisanog lenjirima novog svetskog poretka. Strcimo. Drugaciji.

22.06.2011. 14:32
Ђорђе С.

Два коначно! 1. Коначно да се објави једна оваква књига. Први пут сам се сусрео са словенском митологијом у књизи Косингас. Потпуно сам одушевљен пантеоном митолошких бића који је „крстарио“ овим пределима у Старом веку. 2. Коначно да Лагуна објави књигу на ћирилици. Лагуна је дефинитивно један од наших најбољих издавача и мора да, бар наше ауторе, објављује на ћирилици. Нисам ни националиста, ни монархиста, али наш језик се пише пре свега ћирилицом. Уосталом, негде сам чуо да се у светској класификацији литературе све књиге које су писане на српском, а на латиници сврставају у хрватску књижевност.

21.06.2011. 19:25
Небојаша Кукић

Свака част! m/

21.06.2011. 15:55
Nemanja Rabrenovic

Mnogo mi je drago sto vidim da autor od ovog projekta ne samo da nije odustao, vec i da se potrudio da Slovenska mitologija bude i vise nego ravnopravan takmac slicnim izdanjima kod nas! Ovo deluje zaista profesionalno odradjeno, na prvi pogled se vidi da je ulozen ogroman trud. Prepoznajem ilustracije domacih umetnika koji krase i karte nase karticne igre Izvora Magije, i jedva cekam da knjiga izadje. Veliki pozdrav iz Beograda. N.